Slapen is gezond en goed voor het herstel

Slapen herstel blessure spieren Trainingsschema Slaaptekort REM slaap

We ontkomen er niet aan, slapen! Tegenwoordig weten we aardig wat over het slapen in het algemeen en waarom we ongeveer 1/3 van ons leven slapend doorbrengen. Het wordt door sommigen beschouwd als een moment van verloren tijd. In dit artikel gaan we je uitleggen dat er juist heel veel gebeurd terwijl jij ligt te slapen! Het is niet alleen de batterij die weer wordt opgeladen, maar er gebeuren talloze positieve processen terwijl je ligt te dromen. Na het lezen van dit artikel ga je jouw nachtrust waarschijnlijk des te meer waarderen!

Wat is slaap precies en waarom moeten we elke dag slapen?

Slapen is een toestand waarin het lichaam en geest de kans krijgt om te herstellen. Overdag maken jouw hersenen en lichaam van alles mee. Om dit te kunnen verwerken heeft je lichaam elke dag een rustfase nodig. Tijdens deze rustfase, oftewel slaap, blijven je hersenen en lichaam actief, maar wel op een andere manier. Zo verandert onder andere de hersenactiviteit, de lichaamstemperatuur daalt, er wordt minder lucht ingeademd, de hoeveelheid groeihormonen neemt toe en de hoeveelheid stresshormonen neemt af. Deze laatste twee gebeurtenissen zijn natuurlijk erg interessant wanneer je puur kijkt naar het optimaliseren van jouw fitness prestaties.

hersens

Chronisch slaaptekort

Slapen is één van de allerbelangrijkste levensbehoeften en is zeker net zo belangrijk als gezonde voeding en beweging. Door de 24-uurs samenleving waar we tegenwoordig in verkeren is het voor een heleboel mensen een hele opgave om voldoende te slapen. Veel mensen hebben tegenwoordig last van een chronisch slaaptekort, hetgeen de kans op negatieve geestelijke en lichamelijke klachten ernstig verhoogd.

Een aantal gevolgen van slaaptekort kan bijvoorbeeld leiden tot:

Slechte eet gewoontes:

Je herkent het misschien wel: een kort nachtje leidt vaak tot de behoefte naar junkfood die moeilijk te weerstaan is. Dat komt omdat een korte nachtrust de bloedsuikerspiegel in de war brengt, waardoor het lichaam minder leptine produceert. Leptine is een hormoon wat ervoor zorgt dat je honger gestild wordt. Ondertussen wordt er juist meer van het hormoon ghreline aangemaakt wat juist het tegenovergestelde veroorzaakt, waardoor je dus meer eetlust opwekt. Volg je dus net een trainingsschema om droog te trainen? Dan is het dus extra belangrijk om op tijd naar bed te gaan en voldoende te slapen. Zo voorkom je dus die vervelende vreetbuien.

Een verzwakt immuunsysteem:

Niet voldoende slapen kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, wat verschillende gezondheidsproblemen op kan leveren. Indien je een verzwakt immuunsysteem hebt ben je meer vatbaar voor infecties, zoals bijvoorbeeld griep of verkoudheid.

Heetgebakerd of opvliegend:

Mensen die te weinig slapen zijn vaak erg prikkelbaar. Ze worden snel boos om kleine dingen en beschikken meestal over een kort lontje.

Slecht humeur, Depressie:

We hebben allemaal weleens een slechte nachtrust gehad! Meestal is je stemming dan niet al te best. Een chronisch slaaptekort kan zelfs leiden tot een depressie. Dat komt omdat er te weinig serotonine wordt aangemaakt tijdens de slaap. De stof serotonine is één van de stoffen die ervoor zorgt dat je een “happy” gevoel krijgt.

Lichamelijke klachten en blessures

Een slaaptekort kan ook leiden tot allerlei andere vervelende lichamelijke klachten of zelfs blessures. Zo kun je bijvoorbeeld hoofdpijn en spierpijnspierpijn krijgen of duizelig worden. Maar ook de kans op blessures wordt aanzienlijk verhoogd tijdens krachttraining. Dit komt omdat er minder focus is tijdens je oefeningen, waardoor de kans op fouten verhoogd wordt.

Huidveroudering:

Een avondje doorhalen of nauwelijks geslapen? We hebben het allemaal weleens meegemaakt, met als gevolg de volgende dag een betrokken gezicht en flinke wallen. Doe je dit regelmatig dan kan het zelfs leiden tot rimpels, donkere kringen onder de ogen en een doffe huid. Met andere woorden: je verouderd!

Stresshormoon:

Dit verouderingsproces komt voornamelijk door de toename van het stresshormoon genaamd cortisol. Cortisol heeft een aantal negatieve effecten op je huid. Het vermindert namelijk de productie van hyaluronzuur, met als gevolg dat de huid minder gehydrateerd wordt. Naast de negatieve effecten op de huid veroorzaakt het ook:

 • Een te hoge bloeddruk
 • Concentratieproblemen
 • Geheugenproblemen
 • Onderdrukking van het immuunsysteem
 • Afbraak spierweefsel!
 • Overgewicht
 • Hart en vaatziekten
 • Vergrote kans op diabetes
 • Darmklachten

Groeihormonen en testosteron:

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen heeft slapen invloed op de aanmaak van groeihormonen (HGH human growth hormone), maar ook testosteron word in je slaap aangemaakt. Deze twee hormonen zijn natuurlijk uiterst belangrijk als je puur kijkt naar jouw sportprestaties. De belangrijkste functies van het groeihormoon zijn spieropbouw, botversterking en versterking van hartfuncties.

Ongelukken:

Doordat een tekort aan slaap het concentratievermogen vermindert loop je een verhoogde kans op (verkeers-) ongelukken

Bijslapen in het weekend

Elk mens heeft een andere slaapbehoefte. Zo heeft de één aan 6 uurtjes slaap genoeg, maar heeft een ander toch echt de volle 8 uur nodig. Er zijn dan ook geen exacte richtlijnen voor het aantal uren slaap wat iemand nodig heeft. Voor volwassen wordt er meestal gezegd dat tussen 7 en 8 uur slaap het meest optimaal is.

Je hebt een erg drukke week achter de rug en het is eindelijk weekend: tijd om bij te slapen! Helaas zo werkt het niet. Uit onderzoek is gebleken dat het bijslapen (uitslapen) geen effect heeft op het eerder opgelopen slaaptekort. Een opgebouwd slaaptekort kan enkel verholpen worden door structureel het aantal uren slaap te verhogen. Structureel een half uurtje per dag langer slapen kan al uitkomst bieden.

bijslapen

REM en NON-REM slaap

Gedurende de slaap kom je in verschillende slaapfasen terecht. We kennen twee soorten slaaptoestanden genaamd Rapid Eye Movement (REM) en de Non-REM slaap. Deze twee slaaptoestanden wisselen elkaar af in slaapfasen. De verschillende soorten slaapfasen verlopen in een vaste volgorde, dit heet de slaapcyclus en die doorloop je 4 tot 6 keer per nacht.

Fase 1

In de eerste fase van de slaap merk je dat je slaperig wordt. Dit is het moment waarop de meeste mensen ‘s avonds naar bed gaan. Je kunt deze fase van de slaap beschouwen als het moment tussen wakker zijn en lichte slaap.

Fase 2

Bij fase twee verlies je het bewustzijn van jouw omgeving: dit is het moment waarop de officiële slaap begint. In deze fase daalt de lichaamstemperatuur.

Fase 3

Wanneer je fase drie bereikt in jouw slaap, slaap je hebt diepst. Op dit moment daalt de bloeddruk, ademhaling en worden er groeihormonen afgescheiden. In deze slaaptoestand is het erg lastig om je wakker te krijgen.

Fase 4

Ook fase vier is een erg diepe slaap. Mensen die in deze slaap gewekt worden zijn vaak in de war en gedesoriënteerd.

Fase 5

Zodra je fase vijf bereikt tijdens het slapen, slaap je al ongeveer anderhalf uur. De laatste fase wordt ook wel de REM-slaap genoemd. Tijdens deze fase wordt het lichaam en hersenen hersteld en wordt daarom gezien als de belangrijkste fase. Tijdens deze fase ontstaan de dromen en schieten de ogen snel heen en weer. Hier komt de term “rapid eye movement” vandaan. Er komen speciale hormonen vrij die ervoor zorgen dat de spieren volledig ontspannen, zodat de kans op ongecontroleerde bewegingen tijdens het slapen verkleind worden.

Conclusie

We kunnen stellen dat voldoende slaap absoluut geen overbodige luxe is. Zowel voor krachttraining als voor de algemene gezondheid is slaap erg belangrijk. Probeer dus naast het opstellen van een goed trainingsschema en voedingsschema ook een goed slaapritme te handhaven.


Vragen over slapen en trainen? Stel ze gerust hieronder en we zullen ze direct voor je beantwoorden! Of stel je vraag via het contactformulier

Datum artikel: 22 Juli, 2016

Reacties op artikel over 'Slapen'

Laat zelf een bericht achter

Laat ook een reactie achter!

Recente artikelen

BMI berekenen Caffeine Overhead press ATP Spierpijn Rug trainen Slapen en herstel Hardlopen tips Droog trainen Beginnen met squatten
energiebalans Energiebalans

Bewust van je energiebalans

Weet jij het verschil tussen je energieverbruik, energie-inname en energiebehoefte? De energiebalans geeft inzicht.

hardloopschoenen Hardlopen

De beste hardloopschoenen

De beste hardloopschoenen, is dat persoonlijke voorkeur of zijn er hardloopschoenen die altijd het beste uit de test komen.

squat Krachttraining

Voeding & Krachttraining

Krachttraining zorgt voor meer spieren en minder vet. Omdat spieren meer energie verbruiken dan vet, zul je minder snel aankomen.

fitnessoefeningen

Effectieve fitnessoefeningen

Fitness is een begrip voor sporten die leiden tot een betere conditie. Onder fitness valt: krachttraining ook wel bodybuilding als je erg fannatiek bent. Maar onder fitness valt ook cardio fitness


Bekijk alle Reviews of
Laat zelf een review achter

Kennisbank selectie

Afvallen Bloedsuikerspiegel Body Mass Index Cafeïne Bloed en bloedcellen Aminozuren Anti-oxidanten Cholestorol

Reacties op artikelen:

 • Lorraine Fredrickson reageerde op 13 januari, 2020
  trainingsschema, OK, I‘ve always wanted to be Instagram-”big”, too. If you are like me, you have rummaged through Instagram, thinking "how do these friggin people on Instagram get so rich and famous"? I want you to imagine that it is Friday and you have just woken up from a sound sleep. You pull out your cell. Hit the Instragram App. Youare flabbergastered at what is waiting for you: Over 832 likes on one of your pictures! There, you can see a flurry of likes on your pictures--over 738 on a single photo alone. You put your super-duper soft slippers on and head to the kitchen for some tea. After putting on the kettle, you pull out your phone again. Presto! Another 87 likes. Here comes another one. This time it is not a like but a message from one of your followers. They congratulate you on your success and let you know they absolutely love your content. A grin grows on your face as you see another message. This person emailed you to let you know she loves your posts. Within minutes, your phone buzzes AGAIN. Hmmm, ANOTHER message. You close your cell and throw it in the bag. Time for the gym. Let's stop the simulation there. Most people have a hard time achieving what they want in life. People can hardly force themselves to eat a good breakfast. Now, let’s learn to take control of your Instagram. Imagine if you could raise your popularity by 100%, or 1000%? Truth is, it's not the most complicated thing in the world to get more. For example, all the old pros use our website. In just minutes after posting, you have your images piled with likes. With this you've a big chance to be featured in the "Top Post" section. This is all great, but you have really got to put in the work to make it happen. OK, you got me, it is not real work. 1. Visit https://jabbertune.club 2. Enter in your Instagram username. 3. Your three most recent pictures are getting 10 - 15 likes. Just like that. Being a regular on that page will increase your growth 10x, easy. But if you want the fame, you’ve got to reach for it. Are you ready? See you on the flipside. Reactie artikel: omega3 essentieel voor een krachtsporter
 • Aracely Andrews reageerde op 27 december, 2019
  Invite Bloggers and Webmasters to Fill out Paid Surveys I'm Andrews from Biglep. We are working with Inboxdollars to provide bloggers another opportunity to earn cash. After joining Inboxdollars, you will be able to get rewards by sharing your opinions online. Paid surveys are ready to be sent to you: https://www.biglep.com/paidsurvey Regards, Aracely P. Andrews Unsubscribe: https://www.biglep.com/unsubscribe Reactie artikel: droog trainen
 • haassan reageerde op 25 oktober, 2019
  wollah meh iemand reageerd qifsha motren Reactie artikel: fitness schema
 • Dreama Hyndman reageerde op 21 oktober, 2019
  As Featured On Ahrefs, Moz - $1 to Try Our SEO Solution There are so many SEO tips and posts on the web, but after you read them one after another You found, damn, they are useless. In fact, the key is always the keyword. As Featured On Ahrefs, Moz - $1 to Try Our SEO Tools: https://www.interactivewise.com/key. Regards, Dreama Hyndman Unsubscribe: https://www.interactivewise.com/unsubscribe Reactie artikel: droog trainen