Links
Vind on op Social Media
Neem Contact op

Stuur ons een bericht

Spijsverteringsstelsel

Kennisbank Spijsverteringsstelsel

Spijsverteringsstelsel:
Het spijsverteringsstelsel is een erg belangrijk en ingewikkeld orgaanstelsel. Simpel gezegd bestaat het spijsverteringsstelsel uit alles wat tussen de mond en de ‘kont’ zit.

Welke organen en lichaamsdelen zijn betrokken bij de spijsvertering?

Dit zijn de mond, slokdarm, maag, twaalfvingerige darm, de dunne darm, de dikke darm en de anus. Naast deze organen zijn er ook nog andere organen gekoppeld aan het spijsverteringsstelsel en de opname van voedingsstoffen. De alvleesklier en de lever zijn hier voorbeelden van.

Wat is de functie van het spijsverteringsstelsel?

De functie van de spijsvertering is het voedsel dat je gegeten heb, steeds kleiner maken, waardoor uiteindelijk alle voedingsstoffen kunnen worden opgenomen via de darmwand. Vandaar dat de spijsvertering al in de mond begint, hier kauw je op je voedsel, waardoor het kleiner wordt. Ook worden er speeksel en enzymen aangemaakt die de spijsvertering bevorderen.

Wat gebeurt er met het voedsel wat je doorslikt?

Wanneer je het voedsel doorslikt komt het in de slokdarm terecht en uiteindelijk in de maag. In de maag worden er maagsappen bij de voeding gevoegd waardoor het makkelijker te verteren is. Ook kneed de maag alles fijn en zorgt dat de voeding met de maagsappen wordt gemengd. Na je maag komt de voedselbrei in je darmen terecht, hier worden alle voedingsstoffen opgenomen, maar ook de afvalstoffen worden hier er uitgehaald door de lever en de darm.

Wat gebeurt er met de afvalstoffen?

Deze afvalstoffen verlaten het lichaam via de urine of ontlasting. Ook de niet verteerde etensresten en stoffen die je lichaam niet kan gebruiken worden uit eindelijk uitgescheiden in de vorm van ontlasting.


Heb je een vraag over het spijsverteringsstelsel? Of ben je opzoek naar een op maat gemaakt trainingsschema? Twijfel niet en plaats je reactie hieronder of stel je vraag via het contactformulier

Reacties op kennisbank begrip 'Spijsverteringsstelsel'

Laat ook een reactie achter!

Recente artikelen

BMI berekenen Caffeine Overhead press ATP Spierpijn Rug trainen Slapen en herstel Hardlopen tips Droog trainen Beginnen met squatten

Bekijk alle Reviews of
Laat zelf een review achter

Reacties op artikelen:

 • Robin reageerde op 28 februari, 2021
  Ontvang graag een trainingschema (Mtb) en tips voor fietsen met diabetes Reactie artikel: diabetes
 • koen reageerde op 24 december, 2020
  ik ben op zoek naar een schema voor elke dag zonder materiaal Reactie artikel: krachttraining oefeningen
 • Koen reageerde op 2 december, 2020
  Zeer interessant artikel moet ik zeggen. Reactie artikel: blessure
 • Mario reageerde op 2 december, 2020
  Bedankt voor dit overzicht, ik ga verder inlezen over aminozuren Reactie artikel: waar zitten eiwitten in