Links
Vind on op Social Media
Neem Contact op

Stuur ons een bericht

Zout

Kennisbank Zout

Zout:
Nederlanders eten veel zout, ondanks dat we te veel zout eten is zout onmisbaar voor ons lichaam.

Zout is erg belangrijk voor een goede gezondheid, te veel zout is schadelijk

Zout is namelijk nodig voor verschillende processen in het lichaam. Zo regelt zout het vocht, prikkelt het de zenuwen, speelt het een rol bij de bloeddruk en zorgt voor de samentrekking van spieren.

Je lichaam heeft dus iedere dag een kleine hoeveelheid zout nodig. Als je te veel zout eet, is dat op de lange termijn schadelijk. Je kunt een te hoge bloeddruk krijgen, de kans op hart-en-vaat ziekten vergroot, het kan leiden tot botontkalking en het kan ook leiden tot nieraandoeningen omdat de nieren worden belast.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid zout

Aanbevolen wordt om dagelijks niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Vaak staat er op het etiket met de voedingswaarde van een product natrium, veel mensen denken dat natrium en zout hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. Zout bestaat uit twee delen: natrium en chloride, zij bepalen het gewicht van het zout.

Zout is 2,5 keer zo zwaar als natrium, 1 gram natrium is dus 2,5 gram zout. Als je op een etiket met voedingswaarde natrium ziet staan, moet je dit vermenigvuldigen met 2,5 om de hoeveelheid zout te berekenen.

Je nieren spelen een belangrijke rol bij de verwerking van zout

Als je zout eet, wordt dit gefilterd door je nieren en daarna komt het in het bloed terecht. Als je te veel zout eet wordt het bloedzoutgehalte hoger, waardoor de verhouding van zout en vocht uit balans raakt. Hierdoor krijg je dorst als je (te) veel zout eet. Als je genoeg water drinkt, komt de verhouding van vocht en zout weer in balans en zullen het extra vocht en zout worden afgevoerd via de nieren en zal het uiteindelijk worden uitgeplast (urine).


Heb je een vraag over zout of natrium? Of ben je opzoek naar een op maat gemaakt trainingsschema? Twijfel niet en plaats je reactie hieronder of stel je vraag via het contactformulier

Reacties op kennisbank begrip 'Zout'

Laat ook een reactie achter!

Recente artikelen

BMI berekenen Caffeine Overhead press ATP Spierpijn Rug trainen Slapen en herstel Hardlopen tips Droog trainen Beginnen met squatten

Bekijk alle Reviews of
Laat zelf een review achter

Reacties op artikelen:

 • Robin reageerde op 28 februari, 2021
  Ontvang graag een trainingschema (Mtb) en tips voor fietsen met diabetes Reactie artikel: diabetes
 • koen reageerde op 24 december, 2020
  ik ben op zoek naar een schema voor elke dag zonder materiaal Reactie artikel: krachttraining oefeningen
 • Koen reageerde op 2 december, 2020
  Zeer interessant artikel moet ik zeggen. Reactie artikel: blessure
 • Mario reageerde op 2 december, 2020
  Bedankt voor dit overzicht, ik ga verder inlezen over aminozuren Reactie artikel: waar zitten eiwitten in