Links
Vind on op Social Media
Neem Contact op

Stuur ons een bericht

Urinestelsel

Kennisbank Urinestelsel

Urinestelsel:
Het urinestelsel zorgt voor de uitscheiding van afvalstoffen via de urinebuis. Overtollig vocht en afvalstoffen raak je kwijt via urine.

Wat is het urinestelsel?

Voordat je daadwerkelijk kunt plassen, moet er urine worden aangemaakt en worden afgevoerd, dat gebeurt in het urinestelsel. Dit orgaanstelsel bestaat uit:

 • De nieren
 • De urineleider
 • De blaas
 • De urinebuis

Het urinestelsel werkt veel samen met het voortplantingsstelsel, het wordt daarom ook wel het urogenitaalsysteem genoemd.

Wat is de functie van het urinestelsel?

De nieren zijn een erg belangrijk onderdeel van het urinestelsel, in de twee nieren bevinden zich heel veel kleine filtersystemen. Die filtersystemen zijn gevuld met bloed en afhankelijk van de bloeddruk wordt het bloed door de filters heen gedrukt. Het bloed wordt dan gereinigd en gefilterd.

Bruikbare stoffen als water, worden er uitgehaald en vervolgens weer in de bloedbaan opgenomen. Niet bruikbare stoffen als afvalstoffen en onschadelijk gemaakte stoffen, worden afgevoerd naar de blaas.

Wat is de functie van je blaas?

De blaas is een klein, rond en elastisch orgaan, die wordt afgesloten door een krachtige spier. Wanneer de blaas vol zit, wordt de blaaswand geprikkeld en via de zenuwen in het ruggenmerg wordt er een seintje naar de hersenen gestuurd dat je moet plassen.

De belangrijkste taak van dit ogaanstelsel is het reinigen van het bloed en de chemische samenstelling van het bloed te bewaken. Dit is een erg belangrijk proces, want per uur stroomt er gemiddeld 60 liter bloed door je nieren, wat neerkomt op 1 liter per minuut. Dit betekent dat je bloed meer dan 200 keer gereinigd wordt per dag! Alle overgebleven afvalstoffen en het vocht, vormen samen de urine.

Vanuit de nieren loopt de urine naar de nierbekken en vervolgens naar de urineleiders, dit zijn buizen die de verbinding vormen tussen de nieren en de blaas. Hierin zit een soort ventiel, waardoor de urine niet terug kan lopen naar de nieren. Uiteindelijk komt het terecht in de blaas, waar de urine tijdelijk wordt opgeslagen. In de blaas past gemiddeld 500 mililiter, een halve liter ongeveer, dit verschilt per persoon.


Heb je een vraag over het urinestelsel? Of ben je opzoek naar een op maat gemaakt trainingsschema? Twijfel niet en plaats je reactie hieronder of stel je vraag via het contactformulier

Reacties op kennisbank begrip 'Urinestelsel'

Laat ook een reactie achter!

Recente artikelen

BMI berekenen Caffeine Overhead press ATP Spierpijn Rug trainen Slapen en herstel Hardlopen tips Droog trainen Beginnen met squatten

Bekijk alle Reviews of
Laat zelf een review achter

Reacties op artikelen:

 • Robin reageerde op 28 februari, 2021
  Ontvang graag een trainingschema (Mtb) en tips voor fietsen met diabetes Reactie artikel: diabetes
 • koen reageerde op 24 december, 2020
  ik ben op zoek naar een schema voor elke dag zonder materiaal Reactie artikel: krachttraining oefeningen
 • Koen reageerde op 2 december, 2020
  Zeer interessant artikel moet ik zeggen. Reactie artikel: blessure
 • Mario reageerde op 2 december, 2020
  Bedankt voor dit overzicht, ik ga verder inlezen over aminozuren Reactie artikel: waar zitten eiwitten in