Links
Vind on op Social Media
Neem Contact op

Stuur ons een bericht

Lymfestelsel

Kennisbank Lymfestelsel

Lymfestelsel:
Het lymfestelsel is een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Het lymfestelsel is eigenlijk een tweede bloedvatenstelsel, maar dan met een andere functie.

Waar bestaat het lyfmestelsel uit?

Het lymfestelsel bestaat uit:

 • De lymfevaten
 • De lymfeklieren
 • De thymus
 • De milt

Die lymfevaten zitten door heel het lichaam verspreid en op plaatsen waar veel lymfevaten samen komen zitten lymfeklieren. Deze klieren kun je wel eens voelen in je nek, lies of oksel bijvoorbeeld.

In het lymfestelsel zit vocht, dit wordt ook wel lymfe of lymfevocht genoemd. Lymfe heeft bijna dezelfde samenstelling als bloed maar dan met meer eiwitten en zonder rode bloedlichaampjes. In het lymfevocht zitten voedingsstoffen, zuurstof en witte bloedcellen.

Wat is de functie van het lymfestelsel?

Het bloedvatenstelsel zorgt voor de afvoer van afvalstoffen én de aanvoer van zuurstof, maar het lymfestelsel is alleen een afvoerend systeem. Het lymfestelsel begint in de weefsels en vervoert lymfevocht naar steeds grotere lymfevaten.

Onderweg neemt het lymfevocht allerlei afvalstoffen, ziekteverwekkers en bacteriën mee, die vervoeren ze tot de eerst volgende lymfeklier. Lyfmeklieren reinigen namelijk ons lichaam, in deze klieren worden alle lichaamsvreemde stoffen zoals afvalstoffen, virussen en bacteriën onschadelijk gemaakt.

In de lymfeklieren bevinden zich namelijk een hoop witte bloedcellen, die witte bloedcellen zijn erg belangrijk voor ons afweersysteem, ze helpen ons lichaam beschermen. Als de afvalstoffen en lichaamsvreemde stoffen onschadelijk zijn gemaakt, worden ze afgegeven aan de bloedbaan en daarna worden ze afgevoerd en uitgescheiden via ontlasting en urine.


Heb je een vraag over het lymfestelsel? Of ben je opzoek naar een op maat gemaakt trainingsschema? Twijfel niet en plaats je reactie hieronder of stel je vraag via het contactformulier

Reacties op kennisbank begrip 'Lymfestelsel'

Laat ook een reactie achter!

Recente artikelen

BMI berekenen Caffeine Overhead press ATP Spierpijn Rug trainen Slapen en herstel Hardlopen tips Droog trainen Beginnen met squatten

Bekijk alle Reviews of
Laat zelf een review achter

Reacties op artikelen:

 • Robin reageerde op 28 februari, 2021
  Ontvang graag een trainingschema (Mtb) en tips voor fietsen met diabetes Reactie artikel: diabetes
 • koen reageerde op 24 december, 2020
  ik ben op zoek naar een schema voor elke dag zonder materiaal Reactie artikel: krachttraining oefeningen
 • Koen reageerde op 2 december, 2020
  Zeer interessant artikel moet ik zeggen. Reactie artikel: blessure
 • Mario reageerde op 2 december, 2020
  Bedankt voor dit overzicht, ik ga verder inlezen over aminozuren Reactie artikel: waar zitten eiwitten in