Links
Vind on op Social Media
Neem Contact op

Stuur ons een bericht

Lever

Kennisbank Lever

Lever:
Je lever is een erg belangrijk en onmisbaar orgaan. De lever vervult vele functies binnen het menselijk lichaam, voornamelijk hebben de functies te maken met het afbreken van voedsel, opname van voedingsstoffen en afbraak en afvoer van afvalstoffen.

Wat doet de lever?

Je lever zit links boven in je buikholte naast en een stukje onder je maag. De bekendste functie van de lever is het afbreken en opnemen van voedingsstoffen, de lever produceert gal, een lichaamseigen stof die wordt opgeslagen in de galblaas. Gal zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen, met name vetten worden beter opgenomen in de darm door gal. Ook worden er afvalstoffen samen met gal naar de darmen vervoerd waarna het wordt uitgescheiden via ontlasting.

De lever produceert naast gal ook verschillende eiwitten die weer gebruikt worden voor de aanmaak van cholestorol, afweerstoffen, hemoglobine en eiwitten die belangrijk zijn voor het stollen van het bloed. Wanneer je eiwitten eet die je via voeding binnenkrijgt, worden die in je darmen weer afgebroken tot aminozuren. Deze aminozuren komen via de darmwand in de bloedbaan terecht, waarna ze vervoerd worden naar de lever. In de lever worden die aminozuren omgezet tot lichaamseigen eiwitten. Dit zijn eiwitten die door het lichaam gebruikt kunnen worden voor allerlei lichamelijke processen.

Andere functies van de lever

Een andere functie van de lever is het opslaan van glycogeen. Glycogeen is een andere vorm van glucose, die in je lever kan worden opgeslagen. Wanneer je brandstof nodig hebt, kan glycogeen makkelijk worden omgezet in glucose, wat direct als energie kan worden gebruikt.

Als laatste heeft de lever ook een reinigende en ontgiftende functie. Iedere dag kom je in aanraking met schadelijke stoffen, door roken, alcohol drinken, midicijn gebruik, maar ook stoffen die we perongelijk inademen en ongemerkt opeten kunnen schadelijk zijn. De lever neemt die schadelijke stoffen op uit het bloed en voert ze af met gal of via de nieren, waarna het wordt uitgescheiden via urine of ontlasting. Dit is erg belangrijk voor het lichaam, wanneer je lever niet goed werkt kun je erg ziek worden en zelfs overlijden. Zeker omdat voedingsstoffen dan niet goed kunnen worden opgenomen en je lichaam langzaam vol raakt met schadelijk stoffen.

Tegenwoordig zie je veel detox- en ontgiftingskuren, eigenlijk zijn deze overbodig omdat je lever en je nieren onder andere deze functies vervullen en zorgen dat je lichaam schoon blijft. Om die reden hoef je dus geen detoxkuur of ontgiftingskuur te volgen, laat je organen zelf hun werk doen.


Heb je een vraag over de lever? Of ben je opzoek naar een op maat gemaakt trainingsschema? Twijfel niet en plaats je reactie hieronder of stel je vraag via het contactformulier

Reacties op kennisbank begrip 'Lever'

Laat ook een reactie achter!

Recente artikelen

BMI berekenen Caffeine Overhead press ATP Spierpijn Rug trainen Slapen en herstel Hardlopen tips Droog trainen Beginnen met squatten

Bekijk alle Reviews of
Laat zelf een review achter

Reacties op artikelen:

 • Erik Filippo reageerde op 11 mei, 2020
  Ik Train al heel lang,zo maar op de bonnevooi,,Ik doe maar wat,Resultaat,wel kraccht geen Spiergroei,eet onregelmatig,en vole me slecht!!! Tijd om drastisch er iets aan te gaan doen. Ik wil graag weten ,hoe ik mijn eet schema moet beginnen,van smorgens tot in de avond,en wat wel goed is,om te eten,en wat je moet vermijden.Mijn vet percentage is veel te hoog.Kan u mij HELPEN??? Reactie artikel: beginnen met fitness
 • Raymond Janssen 3.0 reageerde op 3 april, 2020
  20,3 Reactie artikel: bmi berekenen
 • Raymond Janssen 2.0 reageerde op 3 april, 2020
  20,3 Reactie artikel: bmi berekenen
 • Sylvia Szentpetery reageerde op 1 april, 2020
  Ik zou graag een trainings schema ontvangen. Ik heb thuis een hardloopband, crosstrainer en apparaat voor buikspieroefeningen. Mvg. Reactie artikel: diabetes