Links
Vind on op Social Media
Neem Contact op

Stuur ons een bericht

Bloedvatenstelsel

Kennisbank Bloedvatenstelsel

Bloedvatenstelsel:
Het bloedvatenstelsel is een erg belangrijk orgaanstelsel, zonder dit stelsel kan er geen zuurstof worden vervoerd of voedingsstoffen.

Wat is het bloedvatenstelsel?

Het bloedvatenstelsel bestaat uit het hart, de slagaders, haarvaten en aders. Het bloed bevat verschillende stoffen die worden vervoerd, zoals zuurstof en voedingsstoffen, maar ook afvalstoffen en hormonen. Bloedvaten verbinden het hart en de organen en voorzien de organen van zuurstof en voedingsstoffen.

Tegelijkertijd zorgen ze ook voor de afvoer van afvalstoffen zoals koolstofdioxide, maar ook hormonen, afweerstoffen en warmte worden vervoerd via de bloedvaten.

Wat is de functie van het bloedvatenstelsel?

Het hart is een krachtige spier die zorgt dat het bloed door heel het lichaam wordt gepompt, zodat iedere plek in het lichaam voorzien wordt van zuurstof en voedingsstoffen.

Wat is het verschil tussen de grote bloedsomloop en de kleine bloedsomloop?

Het bloedvatenstelsel kent twee bloedsomlopen: de grote bloedsomloop en de kleine bloedsomloop. De kleine bloedsomloop is het transport van bloed tussen het hart en de longen en de grote bloedsomloop is het transport van bloed vanuit het hart naar de rest van het lichaam.

Wanneer het bloed vanuit het lichaam weer terug bij het hart komt, zijn alle voedingsstoffen afgegeven, is het zuurstof opgenomen en blijft er veel koolstofdioxide (afvalstof) achter. Dit zuurstofarme bloed gaat dan terug naar de longen, hier worden het koolstofdioxide aan de longen gegeven, wat wordt uitgeademt, en daarvoor in de plaats komt weer verse zuurstof.

Dit zuurstofrijke bloed wordt vervolgens weer terug naar het hart vervoerd, waar de linker kamer van het hart het zuurstofrijke bloed de grote bloedsomloop in pompt.

Ook de longen zijn erg belangrijk voor het bloedvatenstelsel

De longen en het gehele ademhalingsstelsel spelen dus een belangrijke rol bij de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide. In de longen zitten longblaasjes, deze longblaasjes nemen het zuurstof op, geven dit af aan het bloed. Vervolgens wordt de afvalstof koolstofdioxide opgenomen door de longblaasjes en die zorgen dat de koolstofdioxide het lichaam weer verlaat, doordat je het uitademt.


Heb je een vraag over het bloedvatenstelsel? Of ben je opzoek naar een op maat gemaakt trainingsschema? Twijfel niet en plaats je reactie hieronder of stel je vraag via het contactformulier

Reacties op kennisbank begrip 'Bloedvatenstelsel'

Laat ook een reactie achter!

Recente artikelen

BMI berekenen Caffeine Overhead press ATP Spierpijn Rug trainen Slapen en herstel Hardlopen tips Droog trainen Beginnen met squatten

Bekijk alle Reviews of
Laat zelf een review achter

Reacties op artikelen:

 • Marcel Sifuentes reageerde op 12 april, 2021
  Hi, We're wondering if you've ever considered taking the content from trainingsschema.com and converting it into videos to promote on Youtube? You simply add the text and it converts it into scenes that make up a full video. No special skills are needed, and there's access to over 1 million images/clips that can be used. You can read more about the software here: https://www.vidnami.com/c/Carrj6-vn-freetrial Kind Regards, Marcel Reactie artikel: magnesium
 • Robin reageerde op 28 februari, 2021
  Ontvang graag een trainingschema (Mtb) en tips voor fietsen met diabetes Reactie artikel: diabetes
 • koen reageerde op 24 december, 2020
  ik ben op zoek naar een schema voor elke dag zonder materiaal Reactie artikel: krachttraining oefeningen
 • Koen reageerde op 2 december, 2020
  Zeer interessant artikel moet ik zeggen. Reactie artikel: blessure