Links
Vind on op Social Media
Neem Contact op

Stuur ons een bericht

Anabolen steroïden

Kennisbank Anabolen steroïden

Anabolen steroïden:
Anabolen steroïden zijn mannelijke geslachtshormonen (testosteron) in een chemische variant. Het mannelijke lichaam maakt deze hormonen zelf aan, maar als je anabolen gebruikt, bootsen deze de werking van de hormonen na.

Als je je afvraagt wat testosteron precies doet, kijk dan maar eens naar jongens in de puberteit. In die periode stijgt hun natuurlijke testosteronproductie, waardoor ze geslachtsrijp worden. Hun stem veranderd, ze krijgen meer haar op plekken waar eerst geen haar zat, ze worden breder en krijgen meer spierweefsel en zo zijn er nog meer effecten. Toch beschikken niet alleen mannen over testosteron, vrouwen maken ook testosteron aan, alleen in veel kleinere hoeveelheden.

Spieren bestaan voor een groot deel uit eiwitten, wanneer je anabolen gebruikt, bevordert dit de aanmaak van eiwitten en daarnaast remmen ze de afbraak van eiwitten. Het is niet zo dat als je anabolen pakt je vanzelf gespierder wordt, je moet er zelf ook wel wat voor doen. Het is daarom belangrijk dat je je aan je dieet houdt en regelmatig traint, dan zijn de effecten het meest zichtbaar.

Hoe werken anabolen?

Spieren beschikken over receptoren, wanneer je anabolen gebruikt, worden deze receptoren geprikkelt waardoor ze gaan groeien. De mate waarin anabolen de spiergroei bevorderen, ligt niet aan de hoeveelheid anabolen, maar aan het aantal receptoren in de spieren. Het heeft daarom vaak geen zin om meer te pakken, wanneer de receptoren vol zijn, kan er niets meer bij en bevorderd dit de spiergroei niet. Pezen hebben bijvoorbeeld geen receptoren, hierdoor groeien pezen niet door het gebruik van anabolen, maar de spieren dus wel.

Hierdoor bestaat het risico dat de spieren te sterk worden voor de pezen, wat kan leiden tot het compleet afscheuren van bijvoorbeeld de borstspier. Dit kan leiden tot ernstige blessures. Niet alleen de spiermassa neemt toe door het gebruik van anabolen, ook het vochtgehalte in het lichaam stijgt, dit extra vocht verdwijnt weer als je stopt met het gebruik van anabolen, ook neemt de spiermassa ook wat af.

Risico van anabolen

Anabolen kunnen een verslavende werking hebben, doordat je in de periode dat je anabolen neemt je jezelf erg sterk en zelfverzekerd voelt. Ook kan je meer zin in seks hebben dan normaal. Wanneer je stopt met het gebruik van anabolen, slaat het juist om en daarnaast neemt je spiermassa ook weer wat af. Dit is de reden dat mensen vaak niet eenmalig anabolen gebruiken, er is daarom ook een risico op verslaving, zeker als je al verslavingsgevoeliger bent dan anderen.

Wannneer je anabolen neemt, remt dit je normale aanmaak van testosteron, wanneer je stopt met het gebruik van anabolen, moet dit weer op gang komen. Het kan daarom enkele maanden duren voordat dit weer normaal is, hierdoor kun je je ook anders gaan voelen, minder zin in seks hebben, maar ook emotioneel kun je hier hinder van ondervinden.

Er zijn verschillende bijwerkingen bij het gebruik van anabolen steroïden. Zo wordt de talgproductie extra geactiveerd, hierdoor scheid je meer talg af dan normaal. Talg is een goede voedingsbodem voor bacteriën, hierdoor kan er acne ontstaan op plaatsen waar veel talgklieren zitten, zoals het hoofd, nek, bovenrug, borst en bovenarmen. Wanneer je vaker anabolen gebruikt, kun je ook haaruitval krijgen op je hoofd, deze bijwerking is helaas onomkeerbaar. Toch heeft niet iedereen hier last van, dit verschilt per individu, wanneer je er aanleg voor hebt of het in de familie voorkomt kun je hier eerder last van krijgen dan een ander. Ondanks dat het gebruik van anabolen kan leiden tot haar uitval op je hoofd, stimuleren anabolen de aanmaak van ander lichaamshaar wel. Waar je eerst dunnere lichtere haren had, kunnen nu donkere, dikke haren ontstaan. Vooral voor vrouwen kan dit erg vervelend zijn. Zij kunnen dan donkere dikke haren krijgen op hun bovenlip, armen en borst. Andere bijwerkingen kunnen zijn:

 • Hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid
 • Prikkelbaarder, agressief en sneller geïrriteerd
 • Spier- en peesscheuren
 • Verandering en vergroting van hartweefsel
 • Leverstoornissen
 • Schildklieraandoeningen
 • Verkleining van de testikels
 • Borstvorming bij mannen
 • Vermindering van zaadcellen
 • Vergroting van de prostaat
 • Vrouwen kunnen een lagere en hese stem krijgen en de clitoris kan groter worden.


Heb je een vraag over anabolen steroïden? Of ben je opzoek naar een op maat gemaakt trainingsschema? Twijfel niet en plaats je reactie hieronder of stel je vraag via het contactformulier

Reacties op kennisbank begrip 'Anabolen steroiden'

Laat ook een reactie achter!

Recente artikelen

BMI berekenen Caffeine Overhead press ATP Spierpijn Rug trainen Slapen en herstel Hardlopen tips Droog trainen Beginnen met squatten

Bekijk alle Reviews of
Laat zelf een review achter

Reacties op artikelen: