Links
Vind on op Social Media
Neem Contact op

Stuur ons een bericht

DHA en EPA

Kennisbank DHA en EPA

Docosahexaeenzuur (DHA) en Eicosapentaeenzuur (EPA):
Docosahexaeenzuur (de afkorting is DHA) is net als eicosapentaeenzuur (EPA) een meervoudig onverzadigd vetzuur, afkomstig uit de omega 3-vetzuren.

Wat is docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA)?

Docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA) komen vooral voor in vette vis en schelp- en schaaldieren. Strikt gezien zijn docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA) geen essentiële vetzuren, omdat ons lichaam DHA en EPA via een aantal stappen zelf kan maken uit het essentiële vetzuur alfalinoleenzuur (ALA).

Wanneer je dus genoeg alfalinoleenzuur (ALA) binnenkrijgt kan je lichaam docosahexaeenzuur en eicosapentaeenzuur, zelf aanmaken. Al zal je lichaam meer EPA aanmaken dan DHA. In de westerse wereld is de inname van alfalinoleenzuur, in bijna alle gevallen te laag. Waardoor er dus niet genoeg docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA) kan worden aangemaakt. Daarom is het verstandig om twee keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis. Op die manier wordt het via de voeding opgenomen in ons lijf. Vissen maken DHA en EPA niet zelf aan, maar halen het uit algen die ze eten.

DHA en EPA zijn belangrijke stoffen

Docosahexaeenzuur is samen met eicosapentaeenzuur de voorloper van bepaalde hormonale stoffen, die door ons lichaam voor verschillende dingen worden gebruikt. Tegenwoordig worden tekorten van eicosapentaeenzuur in verband gebracht met depressies en andere psychische problemen.


Heb je een vraag over EPA of DHA? Of ben je opzoek naar een op maat gemaakt trainingsschema? Twijfel niet en plaats je reactie hieronder of stel je vraag via het contactformulier

Reacties op kennisbank begrip 'DHA en EPA'

Laat ook een reactie achter!

Recente artikelen

BMI berekenen Caffeine Overhead press ATP Spierpijn Rug trainen Slapen en herstel Hardlopen tips Droog trainen Beginnen met squatten

Bekijk alle Reviews of
Laat zelf een review achter

Reacties op artikelen:

 • Robin reageerde op 28 februari, 2021
  Ontvang graag een trainingschema (Mtb) en tips voor fietsen met diabetes Reactie artikel: diabetes
 • koen reageerde op 24 december, 2020
  ik ben op zoek naar een schema voor elke dag zonder materiaal Reactie artikel: krachttraining oefeningen
 • Koen reageerde op 2 december, 2020
  Zeer interessant artikel moet ik zeggen. Reactie artikel: blessure
 • Mario reageerde op 2 december, 2020
  Bedankt voor dit overzicht, ik ga verder inlezen over aminozuren Reactie artikel: waar zitten eiwitten in