Diëten

Trainingsschema Di&eum;ten Afvallen Dieet Crash dieet Koolhydraatarm dieet Paleo Dieet Eiwitrijk Dieet
dieet

Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende diëten en afslankmethodes dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het ene dieet beloofd nog mooiere en betere resultaten dan het andere dieet. Lastig dus om hier een goede keuze in te maken, zeker omdat je overal de beste verhalen leest. In dit artikel behandelen we de populairste diëten van dit moment, de kenmerken van de verschillende diëten en de voor- en nadelen van ieder dieet.

Koolhydraatarm dieet

Het koolhydraatarm dieet is een erg populair dieet op dit moment, dit komt omdat je veel dingen mag blijven eten, dat geeft dus veel vrijheid. Doordat je minder voeding eet met ‘slechte’ koolhydraten, ook wel snelle koolhydraten of eenvoudige koolhydraten genoemd, eet je meer eiwitten en gezonde vetten. Toch worden de koolhydraten niet totaal vermeden, het is namelijk niet gezond om een hele voedingsgroep te vermijden, maar de koolhydraten die er wel gegeten worden zijn dan vaak de ‘goede’ koolhydraten, ook wel langzame koolhydraten of complexe koolhydraten genoemd. Er zijn veel maaltijden en recepten die binnen het koolhydraatarme dieet passen, je zult wel zelf open moeten staan om nieuwe gerechten uit te proberen. Op die manier kom je er achter welke gerechten en ingrediënten jij lekker vindt. Vaak is het zo dat als iemand is afgevallen met het koolhydraatarme dieet, dat bepaalde gewoontes uit dat dieet worden overgenomen het normale eetpatroon. Hierdoor krijg je beheersing en controle over je gewicht en zul je niet terugvallen in oude gewoontes, mits je deze nieuwe gewoontes overneemt natuurlijk.

koolhydraatarm dieet

Waarom werkt het koolhydraatarm dieet

Vaak weten mensen niet beter dan ontbijten met brood of cornflakes, lunchen met brood of een ongezonde vette hap en avond eten met pasta, rijst of een afbakstokbrood. Zo krijg je dus heel veel koolhydraten binnen, veel meer dan je binnen zou moeten krijgen per dag. Koolhydraten geven direct energie, wanneer die energie niet gebruikt wordt, wordt het uiteindelijk opgeslagen als vet.

Wanneer je meer energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt, kom je aan. Wanneer je meer energie verbruikt dan dat je binnenkrijgt, val je af. Zo simpel is het. Omdat brood, pasta en rijst zo normaal is en zo veel gegeten wordt, weten veel mensen ook geen alternatieven meer, terwijl er zo veel mogelijkheden zijn! Tijdens het koolhydraatarm dieet hoef je echt niet de hele tijd salades, worteltjes, eieren of saaie smaakloze gerechten te eten, integendeel.

Eiwitrijk dieet

Het eiwitrijke dieet, ook wel eiwitrijk dieet of proteïne dieet genoemd, wordt steeds populairder in Nederland. De rede dat het zo populair is, is omdat veel mensen niet alleen vetweefsel verliezen als ze afvallen, maar ook spierweefsel. Spierweefsel willen de meeste mensen juist behouden, terwijl ze van het vetweefsel juist af willen. Eiwitten (of proteïne) zijn bouwstoffen voor je lichaam, ze helpen je lichaam onder andere met spieren opbouwen, herstellen en repareren. Wanneer je dus een eiwitrijk dieet volgt zul je geen spiermassa verliezen, omdat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Een ander bijkomend voordeel van een eiwitrijk dieet is dat eiwitten een verzadigd gevoel geven, het geeft je een langer vol gevoel, waardoor je minder snel weer honger hebt en zult gaat eten. Ideaal dus als je gewicht wilt verliezen.

Minder koolhydraten, meer eiwitrijke voeding

Een eiwitrijk dieet betekent ook vaak een dieet met minder of nauwelijks koolhydraten, maar de focus ligt op meer eiwitten eten. Bij meer eiwitrijk voedsel denken mensen al gauw aan eieren, in eieren zitten inderdaad veel eiwitten, maar eiwitten komen ook in veel andere producten voor zoals: vlees, vis, schelp- en schaaldieren, zuivelproducten, noten, bonen, peulvruchten en groenten. Doordat je automatisch minder koolhydraten eet, moet je lichaam harder werken. Dit komt doordat het voor je lichaam makkelijker is om koolhydraten om te zetten in energie dan eiwitten of vetten om te zetten in energie. Het kost je lichaam dus meer energie om die eiwitten te gebruiken als energie. Omdat je dus ook minder koolhydraten eet, zul je ook minder schommelingen krijgen in je bloedsuikerspiegel. Koolhydraten (suikers) zorgen namelijk voor een piek in je bloedsuikerspiegel, eiwitten zorgen juist voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Wanneer je schommelingen krijgt in je bloedsuikerspiegel, krijg je trek in tussendoortjes of heb je geen verzadigd gevoel, waardoor je meer gaat eten of ongezond gaat snacken. Met eiwitrijke voeding zul je deze schommelingen minder of nauwlijks krijgen.

eiwit

Dierlijke en plantaardige eiwitten

Er zijn verschillende soorten eiwitten, namelijk dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Daar lees je hier meer over (waar zitten eiwitten in) Dierlijke eiwitten zitten in vlees, vis, schelp en schaaldieren, eieren en zuivelproducten. Plantaardige eiwitten zitten in groenten, bonen, peulvruchten, (zoete) aardappels, noten, pitten en zaden.


Het eiwitrijke dieet is geschikt voor mensen die willen afvallen met behoudt van spiermassa. Dit is ook de rede dat het eiwitrijke dieet zo populair is onder sporters, zij willen immers meer spiermassa opbouwen en een lager vetpercentage. Ook is dit dieet een geschikt voor mensen met diabetes, omdat er minder schommelingen komen in de bloedsuikerspiegel. Veel mensen ervaren het eiwitrijke dieet als een prettig dieet, dit komt omdat je geen honger gevoelens hebt, sneller vol zit en relatief veel producten kunt blijven eten. Ook is het dieet makkelijk te volgen en helemaal niet duur, je hoeft vaak ook niet een aparte maaltijd te koken voor jezelf. Het enige wat je zou moeten aanschaffen zijn eiwitshakes, maar het voordeel hiervan is dat dit vaak maaltijd vervangers zijn. ’s Ochtends kun je dus razendsnel een shake maken en hoef je geen ingewikkelde maaltijd te bereiden. Ook zijn er zoveel verschillen smaken en prijsklasses dat er voor iedereen wel wat bij zit.

Paleo dieet

Het paleo dieet is een dieet dat gebasseerd is op het eetpatroon wat onze voorvaderen duizenden jaren geleden aten. Het paleo dieet vermijd bewerkte producten en bestaat voornamelijk uit natuurlijke producten zoals vlees, vis, eieren, noten, fruit en groenten. Het eten wat onze voorvaderen aten doormiddel van jagen en verzamelen. Het paleo dieet vermijd dus bewerkte producten, granen, zuivel, zout, geraffineerde suikers en bepaalde oliën.

Bewerkte producten

Tegenwoordig zijn er zoveel bewerkte producten, ze bewerken die producten om het aantrekkelijker voor de consument te maken, maar ook langer houdbaar. Helaas gaat die bewerking wel tenkoste van veel gezonde voedingsstoffen, waardoor er dus een ‘leeg’ product achterblijft, waar je lichaam eigenlijk niets aan heeft. Door die bewerkte producten te vermijden, krijg je veel minder kunstmatige stoffen, geraffineerde suikers en zout binnen. Daarom ligt de basis van het paleo dieet, bij het voedsel van de jagers en verzamelaars van vroeger, zonder onnodige toevoegingen en bewerkingen.

paleo

Paleo focust zich dus niet zozeer op de hoeveelheid voedsel maar op de kwaliteit van het voedsel. Dit betekent dus geen calorieën tellen, iets wat veel mensen prettig vinden. Het enige nadeel van het paleo dieet is dat sommige producten een stuk duurder zijn. Biologisch eten kost soms wat meer, maar de kwaliteit is wel een stuk beter. Daarom kiezen steeds meer mensen om toch paleo te eten, maar niet strikt alle regels te volgen.


Je kunt er daarom ook voor kiezen bepaalde producten niet meer te eten en te vervangen door iets anders, maar vind je grasgevoerd rundvlees te duur. Op die manier kan je je eigen ‘paleo dieet’ samen stellen en door slechts een paar aanpassingen te maken, zoals: minder brood, meer groenten, minder kant-en-klaar maaltijden en minder uit pakjes en zakjes koken, ben je al een heel eind.

Crash dieet

Steeds meer mensen hebben overgewicht in Nederland, maar ook steeds meer mensen willen wat aan hun gewicht en lichaam doen en willen daarom afvallen. Een crash dieet is een dieet waarin erg weinig calorieën worden gegeten. Het is een dieet waarmee je erg snel afvalt, omdat je lichaam verplicht wordt je vetreserves te gaan gebruiken als energie. Ondanks dat het een heel ongezonde manier is om af te vallen is het crash dieet nog steeds erg populair. Dit komt omdat je in korte tijd veel gewicht kunt verliezen, houdt er wel rekeing mee dat je niet alleen vetweefsel verliest maar ook spierweefsel. Een crash dieet kan wel een handige manier zijn om in korte tijd weer in die ene jurk of broek te passen. Doordat je zo snel afvalt is dit ook de rede voor de meeste mensen om met een crash dieet te beginnen, want gezond is het zeker niet. Je lichaam krijgt veel te weinig voedingsstoffen binnen, daarom kunnen mensen wel wat lichamelijk klachten ervaren zoals: hoofdpijn, futloosheid, misselijkheid en verlies van spiermassa.

Het is daarom veel verstandiger om permanent aanpassingen te maken in je houdige eet- en leefpatroon. Op die manier boek je blijvende resultaten in plaats van tijdelijk een paar kilo’s lichter. Vroeg of laat kom je namelijk toch weer aan als je geen aanpassingen maakt in je houdige eetpatroon. Wanneer je die aanpassingen maakt, zul je misschien niet zo snel resultaat boeken zoals met een crash dieet, maar ben je wel op een verantwoordelijke en gezonde manier bezig met je lichaam. Kijk bij gezond afvallen voor tips in het maken van permanente aanpassingen in je huidige eetpatroon. Besluit je toch een crash dieet te gaan volgen? Ga dan eerst naar de huisarts voor een gezondheids check!


Heb je een vraag over een van deze diëten? Twijfel niet en stel je vraag hieronder in de reacties of via het contactformulier

Datum artikel: 2 Mei, 2016

Reacties op artikel over 'Dieten'

Laat zelf een bericht achter

Laat ook een reactie achter!

Recente artikelen

BMI berekenen Caffeine Overhead press ATP Spierpijn Rug trainen Slapen en herstel Hardlopen tips Droog trainen Beginnen met squatten
energiebalans Energiebalans

Bewust van je energiebalans

Weet jij het verschil tussen je energieverbruik, energie-inname en energiebehoefte? De energiebalans geeft inzicht.

hardloopschoenen Hardlopen

De beste hardloopschoenen

De beste hardloopschoenen, is dat persoonlijke voorkeur of zijn er hardloopschoenen die altijd het beste uit de test komen.

squat Krachttraining

Voeding & Krachttraining

Krachttraining zorgt voor meer spieren en minder vet. Omdat spieren meer energie verbruiken dan vet, zul je minder snel aankomen.

fitnessoefeningen

Effectieve fitnessoefeningen

Fitness is een begrip voor sporten die leiden tot een betere conditie. Onder fitness valt: krachttraining ook wel bodybuilding als je erg fannatiek bent. Maar onder fitness valt ook cardio fitness


Bekijk alle Reviews of
Laat zelf een review achter

Kennisbank selectie

Aminozuren Bloed en bloedcellen Bloedsuikerspiegel Afvallen Anti-oxidanten Cafeïne Body Mass Index Cholestorol

Reacties op artikelen:

 • Victoria Carres reageerde op 8 november, 2022
  Hi there, We are wondering if you've considered revamping your brand for your existing business, or whether you have plans to start a new business. Having a cohesive design throughout your website and social media accounts is more important than ever. Getting each item designed is expensive and requires a lot of effort and time - finding a designer for each item can cost thousands of dollars and takes weeks to complete. We offer an all-inclusive brand toolkit that allows you to upgrade your visuals to the next level. Our kit includes everything from a logo to color options, social media covers, business cards and even custom social media posts that implement the new design. We conceptualize and create a stunning and cohesive design that echoes through your social media, website and physical items. You can view an example of our work here: https://ibb.co/1dMqPSV If you're interested, simply hit reply and we can discuss further. Kind Regards, Victoria Reactie artikel: magnesium
 • Angela Ball reageerde op 21 oktober, 2022
  Hi there, We run an Instagram growth service, which increases your number of followers both safely and practically. - Guaranteed: We guarantee to gain you 400-1200+ followers per month. - Real, human followers: People follow you because they are interested in your business or niche. - Safe: All actions are made manually. We do not use any bots. The price is just $60 per month, and we can start immediately. If you are interested, and would like to see some of our previous work, let me know and we can discuss further. Kind Regards, Angela Reactie artikel: magnesium
 • Lorie Musgrave reageerde op 5 oktober, 2022
  Hi there, Our list features over 6,500 high authority websites who accept sponsored posts, saving you hours of your time spent emailing. The list includes each site's SEO metrics and contact details, allowing you to contact them directly instead of paying overpriced agency fees. For more information, visit: https://bit.ly/3dhY19y Regards, Lorie Reactie artikel: magnesium
 • Katy Trilly reageerde op 27 augustus, 2022
  Hi, We'd like to introduce to you our explainer video service, which we feel can benefit your site trainingsschema.com. Check out some of our existing videos here: https://www.youtube.com/watch?v=zvGF7uRfH04 https://www.youtube.com/watch?v=cZPsp217Iik https://www.youtube.com/watch?v=JHfnqS2zpU8 All of our videos are in a similar animated format as the above examples, and we have voice over artists with US/UK/Australian/Canadian accents. We can also produce voice overs in languages other than English. They can show a solution to a problem or simply promote one of your products or services. They are concise, can be uploaded to video sites such as YouTube, and can be embedded into your website or featured on landing pages. Our prices are as follows depending on video length: Up to 1 minute = $239 1-2 minutes = $339 2-3 minutes = $439 *All prices above are in USD and include an engaging, captivating video with full script and voice-over. If this is something you would like to discuss further, don't hesitate to reply. Kind Regards, Kate Reactie artikel: magnesium