Caffeine: wat doet het met je?

Voeding Alertheid Centrale zenuwstelsel Koffie Caffeine pillen

Voor de meeste mensen kan hun dag pas echt van start gaan na het nuttigen van een lekkere kop koffie. Maar wat is de kracht achter dit zo belangrijke kopje koffie. Dat is natuurlijk het witte stofje Caffeine!

Caffeine wordt vaak in Nederland met dubbel f geschreven ondanks dat dit de Engelse schrijfwijze is. De correcte Nederlands schrijfwijze is namelijk cafeïne. In dit artikel houden we de Engelse benaming aan.

Wat is caffeine?

Om je een beter beeld te geven van wat caffeine nu eigenlijk is gaan we terug naar de oorsprong. Caffeine is afkomstig uit planten, zaden of vruchten en wordt voornamelijk verbouwd in de gebieden Zuid-Amerika, Afrika, Zuidoost-Azië en Midden-Amerika en werd voor het eerst ontdekt in Ethiopië. De voornaamste bron van caffeine zijn de koffieplanten Coffea Arabica en Coffea Robusta, maar het wordt ook wel uit cacaobladeren en kolanoten gehaald. Caffeine als zuivere stof is een wit poedertje met een sterke bittere smaak.

koffie

Wat zijn de effecten van caffeine?

Caffeine heeft veel verschillende effecten op het menselijk lichaam, maar ook op onze hersenen. Deze effecten kunnen sterk per individu verschillen en worden voornamelijk bepaald door factoren als: leeftijd, lichamelijke gesteldheid, drink- en rookgewoonten en de afbraaksnelheid van caffeine in het lichaam. Ongeveer 2,5 uur na het consumeren van caffeine is het effect het grootst.

Stimulerende werking

Het voornaamste effect van caffeine is de licht stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel. Je zult dit zelf ongetwijfeld al eens gemerkt hebben. Het gevoel van slaperigheid, vermoeidheid, of de moeite om geconcentreerd te werk te gaan; Na een sterke kop koffie gaat het vaak al een stuk beter.

Effect op je gevoel

Naast het centrale zenuwstelsel heeft het ook effect op de hersenen, nieren, maag, darmen en lever. Caffeine stimuleert de afgifte van het hormoon adrenaline, hierdoor kun je je wat meer gestrest voelen. Doordat er meer adrenaline vrijkomt wordt de afgifte van dopamine gestimuleerd. De stof dopamine is het stofje in je hersenen waardoor je jezelf gelukkig gaat voelen. Caffeine heeft in feite hetzelfde soort effect als cocaïne en heroïne, maar dan in veel mindere mate.

caffeine

Vaker naar het toilet

Nadat je veel koffie gedronken hebt zal je waarschijnlijk iets vaker het toilet moeten bezoeken. Door de stof caffeine worden er bepaalde receptoren geblokkeerd in de nieren, waardoor er meer urine wordt geproduceerd. Het zal ervoor zorgen dat je vaker een bezoekje aan het toilet moet brengen. In het verleden werd nog gedacht dat caffeine een vocht afdrijvende werking had maar dit is ontkracht. De nieren zorgen er dus wel voor dat je sneller moet plassen. Naast de urine kan ook je stoelgang in de darmen sneller op gang komen.

Caffeine wordt weer afgebroken

Het zal je niets verbazen dat de stof caffeine ook weer moet worden afgebroken. Ons lichaam ziet het stofje namelijk als een drug of toxine en wil het dus zo snel mogelijk afbreken. Dit doet uiteraard de lever. De lever zorgt ervoor dat ongeveer 4 uur na consumptie de helft van de caffeine het lichaam heeft verlaten. Door speciale enzymen in de lever wordt caffeine omgezet in een minder schadelijk stof.

Meest gebruikte stimulerend middel ter wereld

Dat caffeine het meest gebruikte stimulerende middel is zal je waarschijnlijk niets verbazen, vrijwel iedereen gebruikt het dagelijks of heeft het vaker tot zich genomen. Wellicht misschien niet bewust, want het zit in veel producten verscholen.

Meest voorkomende producten die caffeine bevatten:

Product Portie Miligram Caffeine
Cola (frisdrank) 250 gram 25 mg
Kop koffie 100 ml 70 mg
Chocolade (puur) 100 gram 40 mg
Chocolade (melk) 100 gram 20 mg
Espresso 30 ml 70 mg
Energydrank 250 ml 80 mg
Paracetamol 1 tablet 50 mg
Thee 125 ml 35 mg
Groene Thee 125 ml 20 mg

Kan te veel caffeine leiden tot een verslaving?

caffeine pillen

Zoals je ziet zit caffeine in allerlei dagelijkse producten. Hoeveel caffeine mag je dagelijks binnen krijgen zonder dat dit schadelijk is voor de gezondheid? De grens van maximale caffeine inname ligt bij iedereen anders, maar gemiddeld is dat 400 milligram per dag. De meeste mensen ondervinden bij deze hoeveelheid geen nadelige effecten, echter dit kan voor sommigen al te veel zijn.

Caffeine kan in grote hoeveelheden een verslavende werking opwekken. Houdt je het bij 5 a 6 koppen koffie per dag, dan zal er niets aan de hand zijn.

Indien je meer caffeinehoudende dranken nuttigt kun je lichamelijk klachten ondervinden zoals onrust, nervositeit en slecht slapen.

Om te kunnen bepalen of je echt verslaafd aan caffeine kunt worden splitsen we het in twee categorieën.

Geestelijke afhankelijkheid

Je hoort vaak dat mensen zeggen “ik ben echt verslaafd aan koffie en kan absoluut niet zonder, vooral ‘s ochtends vroeg”. Dit heeft vooral te maken met het feit dat mensen een sterke behoefte hebben aan koffie, omdat ze het lekker vinden en er energiek van worden. Echter dit verlangen is zelden zo sterk dat je absoluut niet zonder kunt en dus afkickverschijnselen vertoont.

Lichamelijke afhankelijkheid tolerantie

Bij lichamelijke afhankelijkheid heeft het lichaam een bepaalde tolerantie opgebouwd. Dit houdt in dat je meer caffeine nodig hebt om de stimulerende werking nog te kunnen ervaren. Voor mensen die veel koffie drinken is 1 à 2 koppen per dag al lang niet meer genoeg. Ze merken nauwelijks wat van het effect en gaan er dus meer van nuttigen. Op die manier ontwikkel je een bepaalde tolerantie. Voor deze gebruikers kunnen er onthoudingsverschijnselen optreden en daardoor bij het stoppen last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid of prikkelbaarheid.

Verslavend?

Caffeine wordt gezien als een milde drug waarbij de kans op een verslaving gering is. De meeste mensen vinden het gewoon lekker net als thee, cola en chocolade.

Caffeine tijdens het sporten?

Koffie dan wel caffeine is het meest gebruikte prestatie verbeterende middel. Een sterke kop koffie voor het sporten zorgt namelijk voor een oppeppend gevoel. Het verbetert het uithoudingsvermogen, waardoor je eerder jouw trainingsschema zult afronden en niet vroegtijdig zult afhaken. Daarnaast heeft het een positieve werking op spierkracht wat er dus voor zorgt dat je net wat zwaarder kunt trainen.

Vetverbranding

Naast het feit dat caffeine een stimulerende werking heeft op ons lichaam heeft het ook een positief effect op onze vetverbranding. Dit komt omdat caffeine ervoor zorgt dat het lichaam meer warmte produceert. Ze noemen dit thermogenese (stijging van energieverbruik). Caffeine zorgt er ook voor dat er meer energie uit opgeslagen vet gehaald wordt.

Doping

Aangezien caffeine een prestatie bevorderend middel is heeft het in 2004 op de dopinglijst gestaan. Echter dit hebben ze een jaar later weer afgeschaft, omdat de waarden sterk afweken per individu. Zo werd er een atleet al positief bevonden na het drinken van 1 kop koffie.

Pre-workout

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel pre-workouts te verkrijgen. Deze pre-workouts bevatten vaak ook grote hoeveelheden caffeine. Daarnaast worden aan deze pre-workouts ook nog andere stimulerende stoffen toegevoegd.

Conclusie

Het is de meest gebruikte “drug” in de wereld en vrijwel iedereen gebruikt het dagelijks of heeft het weleens gebruikt. Gelukkig is het een redelijk onschuldige stof en kan het in de juiste doseringen het leven iets aangenamer maken. Zo kan het ons precies het duwtje in de rug geven als we het even niet meer zien zitten.


Heb je een vraag over caffeine? Of ben je opzoek naar een op maat gemaakt trainingsschema? Twijfel niet en stel je vraag hieronder in de reacties of via het contactformulier

Datum artikel: 18 Oktober, 2016

Reacties op artikel over 'Caffeine'

Laat zelf een bericht achter
reactie

Marcel op 19 oktober, 2016 om 6:33

Boeiend stuk zeg! Wist niet dat cafeïne eigenlijk als drug gezien wordt. Zeer interessant.
Reply
reactie

Trainingsschema op 13 januari, 2017 om 01:01

Ja, en het voordeel is dus voor veel mensen dat hun opkomende vermoeidheid om wordt gezet in meer alertheid of concentratie.
Reply

Laat ook een reactie achter!

Recente artikelen

BMI berekenen Caffeine Overhead press ATP Spierpijn Rug trainen Slapen en herstel Hardlopen tips Droog trainen Beginnen met squatten
energiebalans Energiebalans

Bewust van je energiebalans

Weet jij het verschil tussen je energieverbruik, energie-inname en energiebehoefte? De energiebalans geeft inzicht.

hardloopschoenen Hardlopen

De beste hardloopschoenen

De beste hardloopschoenen, is dat persoonlijke voorkeur of zijn er hardloopschoenen die altijd het beste uit de test komen.

squat Krachttraining

Voeding & Krachttraining

Krachttraining zorgt voor meer spieren en minder vet. Omdat spieren meer energie verbruiken dan vet, zul je minder snel aankomen.

fitnessoefeningen

Effectieve fitnessoefeningen

Fitness is een begrip voor sporten die leiden tot een betere conditie. Onder fitness valt: krachttraining ook wel bodybuilding als je erg fannatiek bent. Maar onder fitness valt ook cardio fitness


Bekijk alle Reviews of
Laat zelf een review achter

Kennisbank selectie

Bloedsuikerspiegel Anti-oxidanten Bloed en bloedcellen Body Mass Index Cafeïne Aminozuren Cholestorol Afvallen

Reacties op artikelen:

 • Victoria Carres reageerde op 8 november, 2022
  Hi there, We are wondering if you've considered revamping your brand for your existing business, or whether you have plans to start a new business. Having a cohesive design throughout your website and social media accounts is more important than ever. Getting each item designed is expensive and requires a lot of effort and time - finding a designer for each item can cost thousands of dollars and takes weeks to complete. We offer an all-inclusive brand toolkit that allows you to upgrade your visuals to the next level. Our kit includes everything from a logo to color options, social media covers, business cards and even custom social media posts that implement the new design. We conceptualize and create a stunning and cohesive design that echoes through your social media, website and physical items. You can view an example of our work here: https://ibb.co/1dMqPSV If you're interested, simply hit reply and we can discuss further. Kind Regards, Victoria Reactie artikel: magnesium
 • Angela Ball reageerde op 21 oktober, 2022
  Hi there, We run an Instagram growth service, which increases your number of followers both safely and practically. - Guaranteed: We guarantee to gain you 400-1200+ followers per month. - Real, human followers: People follow you because they are interested in your business or niche. - Safe: All actions are made manually. We do not use any bots. The price is just $60 per month, and we can start immediately. If you are interested, and would like to see some of our previous work, let me know and we can discuss further. Kind Regards, Angela Reactie artikel: magnesium
 • Lorie Musgrave reageerde op 5 oktober, 2022
  Hi there, Our list features over 6,500 high authority websites who accept sponsored posts, saving you hours of your time spent emailing. The list includes each site's SEO metrics and contact details, allowing you to contact them directly instead of paying overpriced agency fees. For more information, visit: https://bit.ly/3dhY19y Regards, Lorie Reactie artikel: magnesium
 • Katy Trilly reageerde op 27 augustus, 2022
  Hi, We'd like to introduce to you our explainer video service, which we feel can benefit your site trainingsschema.com. Check out some of our existing videos here: https://www.youtube.com/watch?v=zvGF7uRfH04 https://www.youtube.com/watch?v=cZPsp217Iik https://www.youtube.com/watch?v=JHfnqS2zpU8 All of our videos are in a similar animated format as the above examples, and we have voice over artists with US/UK/Australian/Canadian accents. We can also produce voice overs in languages other than English. They can show a solution to a problem or simply promote one of your products or services. They are concise, can be uploaded to video sites such as YouTube, and can be embedded into your website or featured on landing pages. Our prices are as follows depending on video length: Up to 1 minute = $239 1-2 minutes = $339 2-3 minutes = $439 *All prices above are in USD and include an engaging, captivating video with full script and voice-over. If this is something you would like to discuss further, don't hesitate to reply. Kind Regards, Kate Reactie artikel: magnesium